Официјалните насоки понудени како решенија:
„Прехранбената индустрија може да игра значајна улога во промовирањето здрава исхрана преку:
– намалување на содржината на масти, шеќер и сол во процесираната храна;
– обезбедување за сите потрошувачи пристап до здрави и хранливи избори;
– ограничување на маркетингот на храна богата со шеќери, сол и масти, особено оние намирници наменети за деца и тинејџери; и
– обезбедување на пристапен избор на здрава храна и поддршка на редовната практика на физичка активност на работното место.“
(Божем прехранбената индустрија отсекогаш го промовирала тоа што е здраво и правилно, а не тоа што се троши.)
Често слушаме совети да се избегнува процесирана храна иако во неа спаѓаат и:
- Кашкавалот и сирењето
- Киселите краставички
- Путерите од јатки
- Хумус
- Пастеризирано млеко
Гледате како добиваме општи совети кои повеќе го збунуваат човек отколку што му даваат насока. Односно совети кои прават да се храните дури и полошо отколку кога би јаделе на слепо.
Советот да се избегне додавање масти, сол и шеќер изгледа разумен но всушност е многу штетен. Заради него никој не ги приметува високите количества на јаглехидрати во намирниците. Односно доколку намирницата не содржи додаден шеќер, масти или сол, таа е ОК. На пример мусли. Или оризови галети и крекери (имаат повисок гликемиски индекс и од белиот шеќер).
Препораките не велат ИЗБЕГНУВАЈТЕ ГИ ВЕШТАЧКИТЕ БОИ, ВЕШТАЧКИТЕ ВКУСОВИ, АРОМИ И ЗАСЛАДУВАЧИ, туку велат бегајте од СОЛ?
Солта е лоша бидејќи го качувала притисокот, а долгогодишно пиење лекови за намалување притисок е добро. Особено со фактот што тие лекови го намалуваат тестостеронот и ја намалуваат плодноста и резултираат во оштетување на ФИЛТРАЦИОНАТА СПОСОБНОСТ на бубрезите коешто предизвикува и пораст на токсични материи во организмот. Но тоа е добро. А солта без која се јавува летаргија, депресија, умор во мускулите… е лоша.
Овие стандардни препораки, принципи и ставови се всушност ЗДРАВСТВЕНА ПОЛИТИКА НА ДЕЈСТВУВАЊЕ.
Како склоп од принципи и правила, тие се веќе подготвени како што гледате и потоа се дистрибуираат надолу. Односно во државите тие влегуваат во учебниците и регулативите, се изучуваат од населението, влегуваат во медицинските, спортските, нутриционистичките наставни материјали и курсеви, и потоа се дистрибуираат како принципи на дејствување преку најголемиот број лекари, тренери и нутриционисти. И ги добивате вие како насока, совет, препорака, наредба, третман. Тоа значи дека денешниот човек е добро подготвен од страна на едукацијата да размислува на тој начин и да прифаќа сè што звучи слично на тоа, односно радо да ги прифаќа и да ги дава стандардните утврдени препораки. Затоа, околу 50% од населението во Европа и преку 65% во САД, се на лекови за притисок, за шеќер и антидепресиви.
Затоа, речиси секој човек денес има вишок килограми, а речиси половина имаат екстремен вишок.
Не го купувајте советот дека проблемот е во општеството. Примете ја идејата дека решението е во ВАС. За да се стави тоа решение во пракса потребна е работа на таа тема, работа со која практично ќе воведете начин на живот базиран на здрави принципи во сите можни аспекти (исхрана, активност, емоции, стрес, продуктивност…). Денес, тоа е попотребно од кога било претходно.
Дино Николиќ
Креатор и автор на Мускултура
Здравствен тренер
Фитнес инструктор и тренер за кондиција и сила
Сертификуван нутриционист
09.05.2024