Потребни состојки:
- 150 гр кето брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 прстофат сол
- 30 гр протеин од сурутка во прав
- 3 јајца
- 20 гр истопен млечен путер
- 100 гр топла вода
Ги промешувате брашното, прашокот за пециво, солта и протеинот во сад за мешање. Потоа ги додавате јајцата, истопениот путер и топлата вода и промешувате.
Смесата ја истурате во тава за печење леб обложена со хартија за печење.
Печете на 180 степени додека лебот не добие кафено-жолтеникава боја на површината. Ова е околу 25 минути, иако зависно од печката може да биде и повеќе.
Заради природна реакција помеѓу високата алкалност на прашокот за пециво и супстанца која природно се наоѓа во сончогледот во брашното, понекогаш може да дојде до генерирање на зелена боја. Иако може да биде необична глетка, тоа е сосема нормално, нештетно и не влијае негативно на вкусот, квалитетот и трајноста на лебот.
Целиот леб содржи:
- 78 гр протеини
- 13 гр јаглехидрати
- 118 гр масти
Целата количина леб во протеини е еквивалентна на 300 гр месо.
Доколку го исечете лебот на 20 еднакви парчиња, ќе ги добиете следниве вредности по парче:
- 3.9 гр протеини
- 0.65 гр јаглехидрати
- 5.9 гр масти
Овој леб е многу хранлив, вистински здрав и заситува. Со него може да правите тостови, сендвичи и да го користите како додаток во кое било јадење. Може да се мачка со млечен путер, ајвар (без додадени јаглехидрати) или путер од кикирики/лешници.
Пратете нѝ слика и пишете впечатоци! 😊
За други кето рецепти кликнете тука.
Дино Николиќ
Креатор и автор на Мускултура
Здравствен тренер
Фитнес инструктор
26.11.2023
Порачка за вашите кето намирници: