Skip to content
Muskultura.mkMuskultura.mk
Muskultura.mk
  • Вежбање
    • Принципите на вежбање
    • Хормоните и вежбањето
      • Улогата на хормоните
      • Тестостерон – улога и дефиниција
      • Хормонот за Раст – функција и дефиниција
      • Глукагон – важен топач на масти
      • Инсулин – функција и дефиниција
      • Кортизол – функција и дефиниција
      • Естроген – функција и дефиниција
    • Вежби
      • Мускулна маса и сила
      • Чучњеви
      • Бенч преса
      • Веслања со шипка
      • Стоечко кревање шипка над глава
      • Мртви кревања
    • Програми
      • Мускултура
      • 5х5
  • Исхрана
    • Принципи на исхраната
    • Кето и интервално постење
    • Кето рецепти од Мускултура
    • Табела на продукти и калкулатор за дневен внес
    • Суплементи
    • Програм за исхрана од Мускултура
  • Спиење
  • Кето и интервално постење
  • Програм за вежбање и исхрана
  • Доза +
  • Контакт
    • Прашај
  • Language
    • македонски јазикмакедонски јазик
    • EnglishEnglish
 
  • Вежбање
    • Принципите на вежбање
    • Хормоните и вежбањето
      • Улогата на хормоните
      • Тестостерон – улога и дефиниција
      • Хормонот за Раст – функција и дефиниција
      • Глукагон – важен топач на масти
      • Инсулин – функција и дефиниција
      • Кортизол – функција и дефиниција
      • Естроген – функција и дефиниција
    • Вежби
      • Мускулна маса и сила
      • Чучњеви
      • Бенч преса
      • Веслања со шипка
      • Стоечко кревање шипка над глава
      • Мртви кревања
    • Програми
      • Мускултура
      • 5х5
  • Исхрана
    • Принципи на исхраната
    • Кето и интервално постење
    • Кето рецепти од Мускултура
    • Табела на продукти и калкулатор за дневен внес
    • Суплементи
    • Програм за исхрана од Мускултура
  • Спиење
  • Кето и интервално постење
  • Програм за вежбање и исхрана
  • Доза +
  • Контакт
    • Прашај
  • Language
    • македонски јазикмакедонски јазик
    • EnglishEnglish

Како до рамен стомак?

Како до рамен стомак?

„Правете ги овие седум вежби и постигнете рамен стомак за две недели!“

Аха.

За да се постигне рамен стомак или видливи стомачни мускули многу фактори влегуваат во игра. Не постои едно решение, како на пример потенцирање на стомачни вежби, или само исхрана или некој магичен суплемент. За тоа е потребен систем од решенија.

Зошто стомачните не ми се познаваат?
Како да го истопам салото околу стомакот?
Зошто стомакот ми е испакнат?

Кај мажите, пределот околу стомакот е најчесто првото место каде се создава вишок сало, а кај жените тоа најчесто се колковите, бедрата и задникот. Но тоа се само појдовните точки.

Зошто стомачните не ми се познаваат?
 .
  • Најчестата причина е насобрани масни ткива во пределот на стомакот. Тоа не дозволува стомачните да се видат.
  • Тоа не е само поткожно сало како што навидум изгледа. Луѓето со зголемено сало околу половината имаат многу складирани масни ткива околу органите во стомачната празнина. Тие масни ткива се како перница што стои позади стомачните мускули и го испакнува стомакот нанадвор. Секако и стомачните нема да се познаваат, колку и да ги има.
Како да го истопам салото околу стомакот?

Акумулираното сало околу стомакот значи дека истовремено постојат и многу складирани масти околу органите во стомачната празнина.

  • Потребно е телото да се стави во режим на согорување масти. Кога телото согорува масти, тоа ќе почне да ги согорува и вишоците. Не можете да истопите масти околу стомакот или колковите или каде било доколку се храните како што е „нормално“ за денешното време: претежно со јаглехидрати и со додатоци во исхраната кои носат хронично покачен инсулин.
  • Паметно вежбање со сложени вежби со поголеми тежини и спринтови можат многу да го забрзаат процесот на топење телесни масти доколку тоа е придружено со правилна исхрана и доволно спиење.
  • Потребно е да истраете и покрај сите флуктуации што може да се јават и кои можат да бидат доста отежнати од скриени грешки.
Зошто стомакот ми е испакнат?

Акумулирано сало во пределот на стомакот - зошто нема рамен стомакПостојат повеќе причини за тоа.

Прво, да направиме една разлика. Стомакот може да биде испакнат заради подуеност, заради акумулирано поткожно сало и заради складирани масти околу органите во стомачната празнина. Доколку испакнатоста е хронична, најчесто се сите три заедно. Тоа оди заедно во пакет со нанадвор-растегнати стомачни мускули.

Главните причини за испакнат стомак и акумулација на масни ткива во пределот на половината се ХРОНИЧНО ВИСОК ИНСУЛИН и ХРОНИЧНО ВИСОК КОРТИЗОЛ.

Многу е важно да се разберат механизмите на инсулинот и кортизолот. Тоа е пресудно ако сакате да преземете нешто конкретно и ефективно за да постигнете рамен стомак.

Повеќе за инсулинот.

Повеќе за кортизолот.

Постојано висок инсулин и кортизол со себе носат и многу други работи. На пример намален тестостерон и хормон за раст и кај мажите и жените. Нарушен сооднос на тестостерон и естроген, со доминација на естроген кај мажите. Тоа преминува во повеќе сало, салести гради, уште поголема склоност кон складирање масти наместо топење… Да не зборуваме за ефектите врз општото здравје, срцето, органите, сексуалниот нагон, нивото на ментална и физичка енергија.

Најбрзи резултати можат да се постигнат со намалување на јаглехидратите од исхраната на здрав начин. Тоа не значи само „намалување“ туку внес не поголем од 40 гр јаглехидрати дневно. Ова не е сè, меѓутоа е добар почеток.

Големите количини јаглехидрати се една од главните причини за испакнат стомак. Без да ги намалите до 40 грама дневно, секој друг напор за намалување на стомакот е речиси залуден.

Никакви вежби, напитоци, суплементи и чајчиња нема да го намалат стомакот при исхрана во која преовладуваат јаглехидрати.

Рамен стомак со многу јаглехидрати? Никако.

Доколку стомакот е подуен заради задржани гасови, намалувањето на јаглехидратите ќе помогне и за тоа.

Разни „здрави“ ситници во исхраната не можат да надоместат погрешна исхрана.

Пивски стомак

Пивски стомак значи многу акумулирани масти околу органите во стомачната празнина. Терминот се употребува за да означи голем стомак што се истакнува нанадвор. „Пивски стомак“ не значи дека доаѓа од пиење пиво, меѓутоа честото пиење пиво сигурно води кон тоа.

Кога сме кај пивото, честото пиење пиво (и кој било алкохол) предизвикува таложење масти, зголемување на кортизол и инсулин, зголемена тенденција за складирање сало, првенствено во пределот на половината и внатрешноста на стомачната празнина. Со бонусот присутни супстанци во пивото кои имитираат естроген, се предизвикува покачен естроген, а намален тестостерон. Тоа забрзано води до салести гради кај мажите. Покачен естроген придонесува за подуеност и склоност кон складирање сало во пределот на половината.

Други причини за подуеност
.
  • Недоволно диетални влакна односно салати (зелен зеленчук).
  • Преголема количина диетални влакна ќе предизвика подуеност.
    Грав, леќа, житарици и сл., содржат многу диетални влакна (и многу јаглехидрати).
  • Премногу сол може да предизвика подуеност преку задржување вода (додатно на водата што е прикачена за складираните шеќери). Покачен инсулин заради многу шеќер во крвта ќе предизвика задржување на сол. Низок внес на вода прави задржување на сол и вода.
  • Алкохол – покрај тоа што придонесува за акумулирање сало, може да предизвика и подуеност. И многу го покачува кортизолот.
  • Вештачките засладувачи како аспартам, сукралоза, ацесулфам-к, итн., доведуваат до дуење на стомакот.
  • Големи количини газирани пијалоци дујат. (Бонус-комбо: газиран „zero“ сок со вештачки засладувачи)
  • Појачувачи на вкусот може да предизвикаат дуење, покрај другите негативни ефекти (како висок инсулин). Салами, шунки, паштети, виршли, месни нарезоци, конзервиран гулаш и други имитации на месо се полни со појачувачи на вкусот. Тие не би требало ни да ги сметаме за месо, особено паштетите, саламите, виршлите. Многу сувомеснати производи содржат појачувачи на вкусот. Повеќето зачини со сушен зеленчук и готови супи содржат појачувачи на вкусот. Повеќето чипсови. Читајте ги етикетите. Во нашите програми добивате совет за производи.
  • Најголемиот дел од сувомеснатите производи, а и многу други видови на производи содржат конзерванси. Конзервансите спречуваат распаѓање/разложување односно расипување на храната, а процесот на варење на храната е процес на нејзино разложување. Конзервансите директно го отежнуваат варењето во голем степен и се една силна причина за подуеност. Затоа исхраната треба да биде систем, а не само „јади здраво“.
  • Пиење многу вода или течности непосредно пред или по јадење. Оставете најмалку 40 минути пред и/или 40 минути по јадење. Инаку се раздредува киселината во желудникот, се отежнува и успорува варењето и придонесува за подуеност. Јаболков оцет со салата помага за многу подобро разложување на храната.
  • Често внесување храна во текот на денот. Држете се до максимум 3 оброци дневно во кои ќе ги внесете сите потребни нутриенти за тој ден.
Телото е систем.

Кога размислувате што да правите за намалување на салото во одреден дел од телото, знајте дека телото е систем и дека ви треба пристап кон систем, а не само некој поединечен магичен трик. Сè што ќе правите, исхрана, вежби – треба да се прави во меѓусебен склад како систем од решенија за целото тело.

Не е прашањето дали сакаш да станеш бодибилдер или атлета. Прашањето е дали сакаш да станеш.
Сподели

Post navigation

PreviousPrevious post:Пресметки во исхранатаNextNext post:Најнепознатата вежба за стомачни мускули

Muskultura.mk +

Што е кетогената исхрана | Гостување во Телма ТВ | Кето чиа пудинг
09/05/2025
Пред и потоа
ДАЛИ ИМАТЕ СЛАБА ВОЛЈА?
20/07/2024
Кето е за секој спорт
Супериорноста на КЕТО во спортот и во животот
18/07/2024
Гостување во ТВ Телма | Митови во исхраната и вежбањето
Митови во исхраната и вежбањето | Гостување во Телма ТВ | Кето чизкејк
16/05/2024
Постојан раст на вишокот килограми во светот
Зошто килограмите на денешниот човек вртоглаво растат и како се планира да растат?
09/05/2024
Дебелина - обезност - дебелост
Дали дебелината е болест или не? Како проблемот станува сè понерешлив?
04/03/2024
Сакам програма за вежбање и исхрана:

Запиши се

Следи нè на:

Facebook
Instagram

Instagram
Muskultura

muskultura.mk

Што вели медицината за јаглехидратите?
👇

Какви проблеми решаваме, та Какви проблеми решаваме, такви состојби добиваме.
„Ментална гимнастика“ не е проблем од кој се станува подобар.

 #makethechange #старт
Навиките и нивното влијание врз хормоните е тоа што ја прави разликата. Односно, нашиот начин на живот има најсилно влијание врз нашата психофизичка состојба, а не „сметководствен“ пристап кон калориски вредности. 

Дефицитот не смее да е примарен таргет при обид за слабеење, бидејќи дефицит може да се практикува и на нездрав начин. 

Таргет при секоја здравствена цел треба да е: повисоко ниво на психофизичка способност, односно здравје.

 #начиннаживот #makethechange #програмасомускултура
Но така здравиот живот не доаѓа. Повеќе вежбање не значи подобро. Карнитин е добар суплемент но нема да го истопи салото кое упорно се создава од високиот инсулин и кортизол. Некоригираните грешки од животниот стил не се коригираат со суплементи.

Едни од најпогрешните принципи се токму најзастапените. Такви во кои не би се ни посомневале.

Затоа на рекордно ниво во историјата најзастапени се и вишокот килограми, стресот, анксиозноста, депресијата, безволноста, дијабетот, срцевите заболувања... Тоа бара рекордно ниво на посветеност кон подобрување на својата состојба.

#makethechange 
#програмасомускултура #исправничекори #начиннаживот #правилновежбање #здравослабеење #правилнаисхрана #програмазавежбање #програмазаисхрана #инсулин #кортизол #суплементи #discipline
Познавањето на процесите на своето тело е многу подобра гаранција за резултати отколку возење на слепо.

#makethechange

www.muskultura.mk/slabeenje
Load More... Follow on Instagram
Пребарај:
  • македонски јазикмакедонски јазик
  • EnglishEnglish
Muskultura.mk
Muskultura.mk

Услови на користење