Како да извлечете максимум од секој тренинг

Како да извлечете максимум од секој тренинг? Одговорот е – интензивен тренинг. Од што зависи тоа? . Од видот на вежби што се изведуваат. Од тежините со кои се вежба. Од бројот на опфатени мускули. Од должината на паузи помеѓу серии и вежби. Од бројот на повторувања, серии и вежби. Од времетраењето на целиот тренинг.…

Details
Енергија од храна

Јаглехидрати за енергија?

Нашироко во научната литература, учебниците, бодибилдингот, нутриционизмот, медицината – прифатено е дека јаглехидратите се најдобриот извор на енергија за телото. Односно дека телото во главно треба енергијата да ја добива од гликоза. Во нивните препораки за здрава дневна исхрана се вели дека најголемиот дел, односно 45-65% од калориите во храната треба да доаѓаат од јаглехидрати.…

Details
Глутамин за закрепнување

Суплементи: Глутамин

ГЛУТАМИН Глутамин е аминокиселина што во споредба со сите други е најзастапена во телото. За време на интензивен тренинг нивото на глутамин значително се намалува. Така се намалува силата, кондицијата и потенцијалот за закрепнување. Суплементација со глутамин може значително да ги намали овие ефекти. Глутаминот има клучна улога во растот на мускулите. Го намалува трошењето…

Details
Гликоген во мускулите

Надуени наместо дефинирани мускули

Добиваме прашања зошто и покрај тоа што вежбаат подолго време, некои вежбачи не можат да постигнат дефинирани мускули а немаат многу вишок сало. Имаат некои резултати, поголеми мускули, посилни се, итн., но изгледаат заоблено. Стомачните не се познаваат, другите мускули изгледаат надуено и не се јасно изразени. Колку е тоа „немање многу вишок сало“, е…

Details
Зошто солта прави жед?

Зошто солта предизвикува жед?

При внес на поголема количина сол, во телото се излачува вазопресин – хормон кој е поттикнат во зависност од концентрацијата на сол во крвта. Вазопресин е хормон кој го регулира производството на урина во мочниот меур. Се излачува од жлезда во мозокот. Колку поголема концентрација сол има во крвта, толку повеќе се излачува овој хормон…

Details

Суплементи: БЦАА

БЦАА (BCAAs – Branched Chain Amino Acids) Аминокиселините се градбената единица на протеинот исто како што протеинот е градбената единица на мускулите. БЦАА се три конкретни аминокиселини: леуцин, валин и изолеуцин. Се нарекуваат аминокиселини со разгранет ланец бидејќи нивната молекуларна структура не е линеарна како кај другите аминокиселини туку содржи разгранет ланец. Спаѓаат во групата…

Details
Креатин

Суплементи: Креатин во прав

Креатин е природна супстанца која придонесува во создавање мускулна енергија. Се создава преку соединување на одредени аминокиселини, што значи е дериват од тие аминокиселини. Така самото тело произведува креатин, во количина од 1-2 грама дневно. Една од тие аминокиселини ја има само во месо и риба, но сепак телото може да ја произведе од комбинација…

Details
Говедски протеин од колаген

Говедски протеин – за вежбање или за во салон за убавина?

Ако сте забележале, на повеќето пакувања со говедски протеин во прав, не пишува протеин од говедско месо. Бидејќи говедскиот протеин во прав не секогаш се добива од месото. Говедо е општо име за група на животни во кои спаѓаат кравата, бикот и нивните млади. Голем дел од протеините што се нудат како говедски протеини се…

Details
Protein powders

Протеини во прав

За потребите на бодибилдингот или каков било тренинг за зголемување на мускулната маса или јакнење на телото, протеини во прав се неопходен суплемент. Протеинот го гради, одржува и опоравува телото. Доаѓа од грчкиот збор protos што значи „прв, најважен“. Потребниот внес е 1-2.5 грама протеин на килограм телесна тежина зависно од многу фактори. Ова се однесува…

Details

Како мастите станаа „лоши“. Модата со ниска масленост

Дефинициите за масти ја содржат идејата дека тие се користат за складирање енергија и за да го одржуваат телото топло. Секоја дефиниција за јаглехидратите ја содржи идејата дека тие се користат за енергија. Тоа не е целосно вистина. Тоа е направено така да биде. Мастите можат да се користат како сировина за енергија. Јаглехидратите се…

Details